De toekomst van werk winnen: waarom vaardigheden belangrijker zijn dan functies


De STEM-sector bloeit, maar kampt al jaren met een hardnekkige vaardighedenkloof. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen en de cruciale rol van STEM-innovaties in thema’s als de energietransitie, AI en biotechnologie, stijgt de vraag naar talent explosief. Het aanbod houdt echter geen gelijke tred.
Voor bedrijven betekent dit een lastige realiteit: ze beschikken over ideeën en potentieel, maar missen de mensen om die waar te maken. Zelfs landen met sterke onderwijssystemen, zoals het VK, lopen tegen structurele beperkingen aan. Goed onderwijs alleen is niet genoeg. Zonder gerichte investeringen in vaardigheden blijft groei uit.
Wat succesvolle bedrijven onderscheidt, is hun ecosysteemdenken. Ze vullen niet alleen vacatures, maar bouwen actief aan een wendbaar, toekomstbestendig personeelsbestand. Ze kijken verder dan diploma’s en traditionele loopbanen. Ze herkennen potentieel in zij-instromers, autodidacten en mensen met unieke perspectieven. Ze verschuiven van reactieve werving naar strategische personeelsplanning, investeren in bijscholing en bouwen diverse teams die klaar zijn voor complexe uitdagingen.
Vooroplopende organisaties decentraliseren werving, rekruteren internationaal en benutten hybride werken als structureel middel om schaarse vaardigheden aan te trekken. Ze bouwen talentpijplijnen via samenwerkingen met onderwijsinstellingen, ondersteunen alternatieve leertrajecten en hanteren wervingsmodellen gebaseerd op vaardigheden in plaats van functietitels.
Bovendien plannen ze op potentieel. Met behulp van data en workforce intelligence anticiperen ze op toekomstige behoeften en handelen ze proactief. Ze richten zich niet alleen op de functies van vandaag, maar op de vaardigheden van morgen.
Het dichten van de vaardighedenkloof is geen HR-vraagstuk, maar een strategische prioriteit. Het vraagt om leiderschap, langetermijnvisie en investeringen op directieniveau. In een tijdperk van ongekende technologische mogelijkheden in STEM, is het niet het beste idee dat wint—maar het vermogen om dat idee keer op keer te realiseren.
De toekomst van werk wordt niet gewonnen door functieprofielen, maar door organisaties die bouwen aan duurzame, flexibele en vaardige teams.
SThree werkt samen met vooruitstrevende organisaties om de veerkrachtige, bekwame STEM-personeelsbestanden op te bouwen die nodig zijn om te bloeien in een veranderende wereld. Bent u er klaar voor om te stoppen met jagen op talent en te beginnen met het vormgeven van vermogen? Neem dan contact met ons op. Laten we samen de toekomst voorblijven.

In 2022 werd Timo Lehne benoemd tot CEO van adviesbureau voor de STEM-beroepsbevolking SThree plc. Daarvoor leidde hij de grootste regio van SThree: DACH (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Zijn carrière bij SThree begon in 2006 als salesconsultant, waarna hij snel doorgroeide naar leidinggevende functies. Hij heeft een diploma in Internationale Economie en brengt bijna twee decennia aan ervaring mee in oplossingen voor de STEM-beroepsbevolking.