De vijfde generatie draadloze technologie dient zich in de komende jaren aan: 5G. Dit is geen plus-versie van het 4G-netwerk dat we nu kennen, maar een nieuwe functionaliteit met een nog hogere snelheid en betrouwbaarheid. Tom Poelhekken van KPN: “Met 5G knopen we de hele samenleving aan elkaar.”
Sneller, slimmer, nauwkeuriger en betrouwbaarder. Naar de komst van 5G-technologie
voor mobiele netwerken wordt al lange tijd halsreikend uitgekeken, zeker door telecombedrijf KPN. Tom Poelhekken, chief technology officer van KPN: “Consumenten zullen in hun privéleven aanvankelijk weinig merken van de nieuwe generatie mobiele netwerken, omdat de overgang van 4G naar 5G stapsgewijs gaat. De echt nieuwe toepassingen zullen toegespitst zijn op industriesegmenten. Van daaruit zullen ze impact hebben op de hele samenleving.”
Proeftuinen
Dit jaar opende KPN samen met klanten en technologiepartners vier 5G field labs in Nederland, proeftuinen waarin zij gezamenlijk de mogelijkheden van 5G-technologie onderzoeken. Bijvoorbeeld: in een Rotterdamse raffinaderij wordt gewerkt aan het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van video en augmented reality. Op een proefboerderij in Drenthe worden drones ingezet om veel nauwkeuriger gewasbeschermingsmiddelen te kunnen toedienen. In Helmond rijdt een geblindeerde auto rond die wordt bediend door een chauffeur met een VR-bril. En in Amsterdam gaat 5G-technologie bezoekersstromen in goede banen leiden rondom de Johan Cruijff Arena.
Poelhekken: “Wat met 4G kon, kan met 5G sneller en betrouwbaarder. Zo snel dat er nauwelijks vertraging zit tussen input, verwerking en output van data.” De term voor die vertraging is latency en gamers kennen deze wel. Een lage latency betekent dat de actie van de gamer onmiddellijk effect heeft in het spel: een kwestie van virtueel leven of dood. “Maar niet virtueel wanneer we auto’s met elkaar willen laten communiceren”, zegt Poelhekken. Lage latency wordt gecombineerd met een hoge snelheid. Naar verwachting kan over een 5G-netwerk iedere seconde minstens een gigabyte aan data heen of weer. Ter vergelijking: het eerste gsm-netwerk had een capaciteit van 384 kilobits per seconde.
Meer apparaten tegelijk
Een andere eigenschap van een 5G-netwerk is dat het veel meer verbindingen tegelijk aan kan. Van een internet-der-dingen gaan we naar de mogelijkheden van massive machine type communications: veel apparaten en sensoren die via hetzelfde netwerk data over en weer sturen.
Het experiment in en rond de Johan Cruijff Arena in Amsterdam is daar een goed voorbeeld van. Om mensenmassa’s in dat gebied in goede banen te leiden moet men eerst weten hoeveel mensen zich waar bevinden. Die data moeten dan worden vertaald naar relevante informatie op matrixborden met bewegwijzering. Tel daar bij op de mobiele telefoons, tablets en stappentellers van reizigers, bezoekers en mensen die in en om het stadion werken en de camera’s en schermen van het stadion zelf. Dat vraagt nogal wat van een technische infrastructuur. Poelhekken heeft alle vertrouwen in de volgende generatie: “Alles wat enige intelligentie vereist, werkt beter met 5G.”
Frequentie
De telecomindustrie, inclusief de toestelfabrikanten, richt zich op het in gebruik nemen van één bepaalde frequentie. De initiële 5G-frequenties zijn 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. 'De lage frequentie heeft een hele kleine bandbreedte en een groot bereik', legt Poelhekken uit. 'Heel geschikt voor sensoren die kleine hoeveelheden data moeten verzenden en weinig energie gebruiken, zoals ons LoRa-netwerk voor Internet of Things'. Op de hoge frequentie van 26 GHz is de bandbreedte groot, maar het bereik klein en daardoor is landelijke dekking vrijwel onmogelijk. Dat maakt 3,5 GHz de beste optie voor mobiele netwerken.
Lees meer op kpn.com/5g.