Marwa (17) is niet besneden. En dat is in Egypte, waar ze woont, een uitzondering. 87 procent van de Egyptische vrouwen tussen de 15 en 49 heeft namelijk wel besnijdenis moeten ondergaan. Hoewel besnijdenis in het land strafbaar is en de strafmaat voor genitale verminking sterk is verhoogd, werd er nog nooit iemand veroordeeld. In aanloop naar Zero Tolerance Day, de door de Verenigde Naties uitgeroepen dag tegen meisjesbesnijdenis, pleiten jonge activisten voor verandering.
Meisjesbesnijdenis
Een van die activisten is de zeventienjarige Marwa, afkomstig uit een buitenwijk van Caïro. Via een training van Plan International leerde ze over haar seksuele en reproductieve rechten en de schadelijke gevolgen van een besnijdenis. “Nu vertel ik leeftijdsgenoten dat zij autonomie hebben over hun lichaam en leg ik uit waarom ze zich niet moeten laten besnijden.”
De eerste keer dat Marwa hoorde over meisjesbesnijdenis, leek het nog vanzelfsprekend dat ook zij besneden zou worden. Volgens haar moeder was het noodzakelijk voor haar gezondheid en om haar ‘klaar’ te maken voor het huwelijk. Via Plan International leerde ze echter dat er geen medische redenen zijn voor besnijdenis. “Sterker nog, het is genitale verminking en ontzettend schadelijk,” vertelt Marwa, die haar moeder met deze kennis wist te overtuigen om haar niet te laten besnijden.
Levenslange worsteling
Meisjes en vrouwen die slachtoffer worden van besnijdenis (ook wel Female Genital Mutilation of FGM genoemd) worstelen levenslang met de fysieke, psychische en seksuele gevolgen van de ingreep. Zo kan de verminking leiden tot ernstige bloedingen, plasproblemen, cystes en complicaties bij seks, zwangerschap en bevalling. Sommige meisjes overlijden zelfs aan de gevolgen.
Meisjesbesnijdenis is een grove schending van de mensenrechten en een middel om de vrouwelijke seksualiteit, en daarmee meisjes en vrouwen zelf, te onderdrukken. “Genitale verminking wordt ten onrechte gezien als een methode om de maagdelijkheid van een meisje te bewaren tot het huwelijk en trouw binnen het huwelijk te garanderen,” benadrukt Marwa Al-Amir, expert kindbescherming bij Plan International.
Trainingen Plan International
“Omdat in Egypte het wettelijke verbod op FGM niet voldoende gehandhaafd wordt, is het cruciaal dat jongerenactivisten als Marwa zich uitspreken,” vervolgt Al-Amir. “Sterke sociale druk houdt genitale verminking in stand, daarom betrekken we ook religieuze leiders en rolmodellen in de community bij de strijd. En we gaan het gesprek aan met mannen en jongens om stigma’s over onbesneden vrouwen te ontkrachten.”
Marwa is vastberaden haar missie voort te zetten. “Bij de trainingen van Plan International leerde ik beter te argumenteren. Nu overtuig ik vrienden ook sessies bij te wonen en zich niet te laten besnijden.” En met succes, want in de regio waar Marwa woont ziet Plan International een afname van het aantal meisjesbesnijdenissen van zo’n twintig procent.