Meisjes en jonge vrouwen krijgen wereldwijd te maken met discriminatie en geweld wanneer zij opkomen voor hun rechten. Zo blijkt uit onderzoek van Plan International, uitgevoerd in aanloop naar Wereldmeisjesdag op 11 oktober, waaraan ruim duizend jonge, vrouwelijke activisten tussen de 15 en 24 jaar uit 26 landen deelnamen. Het onderzoek legt bloot hoe jonge vrouwen slachtoffer worden van stigma’s, intimidatie, online haat en zelfs fysiek geweld.
Het merendeel van de jonge vrouwen (61 procent) ervaart negatieve gevolgen van hun activisme. Zij worden bijvoorbeeld bedreigd, seksueel geïntimideerd of slachtoffer van geweld. Eén op de vijf activisten wereldwijd heeft gevreesd voor haar veiligheid en een kwart hield psychische klachten over.
Met name jonge vrouwen die in actie komen voor onderwerpen als seksuele voorlichting, anticonceptie en het recht op abortus, lopen vaak grote risico’s. Zo ook de twintigjarige Natanim, een geneeskunde student uit Addis Abeba, Ethiopië, die zich onder andere hard maakt voor het belang van seksuele voorlichting. “Ik werd seksueel geïntimideerd en kreeg vaak nare, dreigende opmerkingen naar mijn hoofd. Als vrouwelijke activist loop je altijd gevaar, maar ik sta achter mijn ideeën en blijf doorzetten. Onderwerpen als seksuele rechten en gezondheid zijn taboe in Ethiopië. Om dit te kunnen doorbreken moeten we in gesprek met de jongeren zelf, maar ook gezondheidswerkers, religieuze leiders, en andere invloedrijke personen in onze gemeenschap.”
Dat vrouwelijke activisten niet veilig zijn, heeft volgens Tigist Fekadu, programmamanager bij Plan International in Ethiopië alles te maken met diepgewortelde ongelijkheid. “Jonge vrouwen die opkomen voor hun rechten worden nog altijd als brutaal gezien. Ze mogen in veel landen niet deelnemen aan de besluitvorming, laat staan hun stem verheffen over problemen in de samenleving. Wereldwijd stagneert dan ook de voortgang op gendergelijkheid en het zelfbeschikkingsrecht staat, mede door conservatieve politiek, steeds vaker ter discussie. Door middel van campagnes, protesten en lobby kunnen jonge vrouwen de publieke opinie beïnvloeden en invloed uitoefenen op gendergelijkheidswetten. Het is dus cruciaal dat jonge vrouwen zich kunnen uitspreken en dat we hen een podium blijven bieden.”
Toch ziet 95 procent van de jonge activisten ook dat hun activisme een positief effect heeft gehad. Zo ook Natanim, die met haar jongerengroep een chatgroep voor meisjes en jonge vrouwen opzette waar ze vragen over hun seksuele gezondheid kunnen stellen, en in actie kwam tegen menstruatiearmoede door geld in te zamelen om herbruikbaar maandverband te kopen. “Ik vind het fantastisch dat we dit nu kunnen doen voor meisjes die dat écht nodig hebben, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Daarom blijf ik strijden voor mijn rechten en een veilige wereld voor meisjes.”