Wereldwijd krijgt 80 procent van de meisjes en vrouwen te maken met seksuele intimidatie in het openbaar. Dat varieert van indringend nastaren, betasten en agressief om seks vragen tot in het nauw drijven en verkrachting. Ongewenst seksueel gedrag remt meisjes en jonge vrouwen wereldwijd in hun bewegingsvrijheid en ontwikkeling, blijkt uit onderzoek van Plan International. Zo mijden meisjes school, solliciteren ze niet op bepaalde banen of zien zij af van de universiteit, omdat de weg erheen onveilig is.
Onveilig en oncomfortabel
Aan de hand van onderzoek onder duizenden meisjes en jonge vrouwen illustreert Plan International hoe seksuele intimidatie en geweld jonge vrouwen beperken in hun kansen. Zo zeggen meisjes en jonge vrouwen in metropolen als Lima, Kampala, Londen, Delhi en Sydney te zijn gestopt met school of werk of niet door te studeren, omdat zij zich in de openbare ruimte onveilig en oncomfortabel voelen. In Nederland mijden meisjes uit angst om lastiggevallen te worden het openbaar vervoer, sportclubjes of hobby’s en missen zij in het uiterste geval school of werk.
Trainingen van Plan International
Ongewenst seksueel gedrag heeft ook op psychologisch vlak ingrijpende gevolgen: zo leidt het tot angst, trauma en ingrijpende veranderingen in het zelfbeeld van meisjes en vrouwen. Na het volgen van trainingen uit Plan Internationals Safer Cities-programma realiseerde ook de 24-jarige Eric uit Kampala, Uganda, dit. “Vroeger viel ik meisjes vaak lastig,” vertelt hij. “Ik maakte seksueel getinte opmerkingen, raakte ze aan tegen hun wil en kleineerde ze. Vrouwen waren voor mij een seksobject.”
Tijdens de trainingen van Plan International ging hij op een andere manier naar vrouwen kijken. “We werden aangemoedigd om onszelf te verplaatsen in de ervaringen van meisjes en de situatie te bekijken door de ogen van onze zussen, dochters en moeders.”
Jongens en mannen kunnen het verschil maken
Schadelijke opvattingen over mannelijkheid, zoals dat mannen assertief moeten zijn, vormen een voedingsbodem voor seksuele intimidatie en geweld, zegt Lydia Tebekkanya, programmamanager bij Plan International in Uganda. “Jongens en mannen kunnen het verschil maken door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. Daarom geven we voorlichting over meisjesrechten en gendergelijkheid aan meisjes én jongens en trainen we hen om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie.” Ook werkt Plan International aan betere bescherming van meisjes en vrouwen door veilige opvangplekken te realiseren en lobbyt de organisatie voor meer handhaving en veilige routes naar school of werk.
Ook Eric spreekt zich nu uit tegen intimidatie en geweld. “Als mijn zoon groot is, wil ik dat steden veilig zijn voor meisjes. Ik wil dat hij zich actief inzet voor hun veiligheid. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”