Lastiggevallen worden op straat of in het openbaar vervoer, ongewenste intimiteiten, intimidatie, aanranding. Een kwart van de meisjes en vrouwen in Ecuador krijgt te maken met seksuele intimidatie en seksueel geweld. Diepgewortelde en schadelijke gendernormen liggen aan basis van seksueel geweld. Daarbij zijn tienermeisjes zijn extra kwetsbaar. De machocultuur in Nueva Prosperina, een buitenwijk van de stad Guayaquil, zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid van meisjes enorm wordt beperkt. Meisjes gaan, uit angst voor aanranding of verkrachting, niet meer naar school of naar hun werk. Ook tienerzwangerschappen zijn een groot probleem en zijn niet zelden het gevolg van verkrachting. Maar meer en meer jongeren vinden dat het anders moet. Jongerenactivist Lady (19) is één van hen. Plan International steunt haar in haar strijd.
Jongerenactiviste Lady wil verandering kunnen brengen
Lady: “Meisjes denken vaak dat het hun eigen schuld is als ze worden lastiggevallen. Mijn missie is om schadelijke stereotypen, zoals het idee dat vrouwen onderdanig moeten zijn aan mannen, aan te pakken en de machocultuur te veranderen. De weg is lang, maar ik geloof dat wij, jongeren, verandering kunnen brengen.”
Meisjes lijden in stilte
Sonia Albarracin, expert kindbescherming bij Plan International: “Meisjes lijden in stilte". Getuigen grijpen niet in, de schuld wordt bij het meisje gelegd en er is weinig steun van de autoriteiten. Seksueel geweld komt zo vaak voor, dat het als normaal wordt beschouwd. Maar het is natuurlijk allesbehalve normaal. Niemand - waar ook ter wereld - zou dit moeten meemaken.”
`Nee’ zeggen tegen seksueel geweld
In Nueva Prosperina staat een nieuwe generatie op van jongens en meiden op die ‘nee’ zegt tegen seksueel geweld. In jongerenclubs, georganiseerd door Plan International, leren zij kritisch te denken en te praten over deze vorm van gendergerelateerd geweld. Met die kennis lobbyen ze bij lokale autoriteiten om het thema seksueel geweld en de gevolgen ervan op de kaart te zetten. Tijdens toneelstukken, die zij regelmatig opvoeren voor andere jongeren, maken zij een vuist tegen machogedrag en geweld tegen meisjes. Daarnaast krijgen jongeren amper informatie over seksualiteit en hebben geen of moeilijk toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen. Daarom geeft Plan International voorlichting en zorgt ervoor dat jongeren sneller en beter worden geholpen in gezondheidscentra.