Al jarenlang ‘woont’ De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein, in hartje Amsterdam. Het was een gesloten bastion. Het goud moest immers goed worden bewaakt. De goudbaren zijn verplaatst en het pand krijgt een metamorfose. Net als de organisatie zelf.
Werklui op het Frederiksplein werken hard aan het nieuwe ‘clubhuis’, zoals DNB het zelf noemt. Het gebouw wordt open en transparant, vertelt Maaike van Leuken, divisiedirecteur Bedrijfsvoering. ,,Nu de geld- en goudvoorraad met het chartale proces verhuist naar het DNB Cashcentrum in Zeist kunnen we op het Frederiksplein letterlijk en figuurlijk de deuren open zetten. Het wordt niet alleen een ontmoetingsplaats voor onze eigen medewerkers, straks is iedereen welkom.” Het sluit naadloos aan bij de missie van DNB, legt ze uit. ,,‘Werken aan vertrouwen’ staat centraal in alles wat we doen. We maken ons sterk voor een stabiel financieel stelsel. We willen het vertrouwen van alle Nederlanders dat die taak bij ons in goede handen is. Daarom willen we constant in verbinding staan met onze omgeving en de samenleving. De deuren staan straks open om kennis te delen en te vergaren, om te inspireren en te innoveren. Daarnaast kun je straks ook rustig bij ons een kop koffie komen drinken, de kunstcollectie bekijken of een blik op de oude goudkluizen werpen.”
,,Je bent welkom op kantoor, maar je mag ook thuis of bij een collega afspreken”
Versneld veranderen
Het hoofdkantoor van DNB was hard toe aan een opfrisbeurt. Technische systemen waren al jaren over hun houdbaarheidsdatum heen. Een renovatie moest er komen: het hoofdkantoor wordt een transparant, publiek toegankelijk gebouw. Het proces van ontwerpen en overleggen was al in volle gang toen corona om de hoek kwam zetten. Van Leuken: ,,De manier waarop we werken, is enorm veranderd door de coronapandemie. In combinatie met de realisatie van onze nieuwe panden biedt dit de gelegenheid om te herijken hoe we ons werk nu en ook in de toekomst zo goed mogelijk kunnen inrichten. Hoe ellendig corona ook is, het is ook een kans op het versnellen van een aantal veranderingen die beter aansluiten bij wat technisch kan en gezond is voor mensen en klimaat. We maken de switch van klassieke, gesloten organisatie met iedereen in een eigen hokje naar een open organisatie.”
Persoonlijk leiderschap
Hybride werken is de norm binnen DNB. ,,Die stelt ons in staat om anywhere, anytime ons werk te doen”, vertelt HR-afdelingshoofd Jildau Piena. ,,Je bent welkom op kantoor, maar je mag ook thuis of bij een collega afspreken, werken in de trein, wandelend vergaderen, net wat het beste past bij de taak die je te doen hebt.” Die nieuwe, flexibele manier van werken en de ruimte die dit creëert, vraagt om persoonlijk leiderschap. Medewerkers moeten dus in staat zijn om zelfstandig hun werk te organiseren en zich persoonlijk te blijven ontwikkelen. Piena: ,,Medewerkers en leidinggevenden zijn continu met elkaar in dialoog over wat goed is voor het werk, de medewerker en het team. DNB wil medewerkers ruimte bieden voor een flexibele indeling van het werk die past bij hun werkzaamheden en persoonlijke behoeften. Dit vraagt flexibiliteit vanuit DNB en ook hier geldt het ‘werken aan vertrouwen’. Van medewerkers vraagt het de verantwoordelijkheid om te presteren en als onderdeel van het collectief de verbinding met collega’s en de organisatie in stand te houden. Het gerenoveerde hoofdkantoor gaat daar ook bij helpen en is straks de ideale uitvalbasis voor mooie ontmoetingen en gesprekken.”