• Advertentie •

Het Testpanel beslist: De Koffiejongens zijn de smaakmakers van Nederland

‘Dit is waar we het voor doen, het maakt ons trots’

Mar. 24, 2025 • Leestijd 3 minuten
Als kleine Nederlandse speler daagt De Koffiejongens de gevestigde orde uit met een koffie die volgens Het Testpanel in blinde smaaktests hoge scores behaalt. Wat maakt deze koffie zo bijzonder lekker volgens deze onafhankelijke groep van 240 testers?

De resultaten van het recente onderzoek liegen er niet om: 92,5 procent van de deelnemers beoordeelt de geur als zeer aangenaam en ruim driekwart vindt de smaak perfect in balans. Het dark roast assortiment scoort met een indrukwekkende 8,1 het hoogst in de recente smaaktest. De espressocups volgen direct met een 8,0. De lungo variant werd al eerder door Radar+ als beste getest in een vergelijking met andere koffiecups merken.

Het geheim van een perfect kopje

De kwaliteit schuilt in elke stap van het productieproces”, verklaart Leonie Boks, hoofd Operatie en Kwaliteit bij De Koffiejongens. Onze koffies zijn een blend van verschillende bonen om zo tot het perfecte smaakprofiel te komen. We branden alle bonen onafhankelijk van elkaar voordat we ze melangeren. Zo krijgt iedere boon zijn eigen perfecte behandeling", demonstreert Leonie aan de hand van het smaakwiel. Onze dark roast kenmerkt zich door uitgesproken tonen van intense pure chocolade en geroosterde hazelnoot, terwijl de medium roast een gebalanceerde complexiteit biedt met subtiele nuances van verse biscuit en verfrissende citrusaccenten."

Kwaliteitscontrole

De directe samenwerking met koffieboeren zorgt voor volledige transparantie en selectie op kwaliteit. Deze traceerbaarheid stelt ons in staat om de oorsprong van elke koffieboon te garanderen," benadrukt Jerom Nieuwenhuizen, verantwoordelijke voor duurzaamheid bij De Koffiejongens. Onze telers hanteren biologische principes die de bodemgezondheid bevorderen en hun groene bonen hebben een erg hoge kwaliteitsscore.”

De kunst van het branden

Niet alleen de teelt, ook het brandproces is cruciaal voor de kwaliteit, legt Leonie uit. We gebruiken een brandsysteem op biomassa in plaats van fossiele brandstoffen en koelen met lucht in plaats van water. Daarmee kiezen ze bewust voor kwaliteit én verantwoordelijkheid. Deze methode kost meer tijd, maar biedt ook drie voordelen: "Niet alleen bespaart het water en energie, het geeft de koffie ook een voller smaakprofiel doordat de aromatische oliën beter behouden blijven. Bovendien gaat het veroudering van de bonen tegen. De circulaire branderij draait volledig op zonne-energie en warmtepompen. Zo branden we wel onze bonen en niet onze planeet."

‘Het brandproces is cruciaal voor de kwaliteit van de koffie’ Leonie Boks, hoofd Operatie en Kwaliteit

Koffie voor elk moment

Het assortiment varieert van intense espresso tot mildere lungo varianten, verkrijgbaar als hele bonen of als composteerbare cups. Hiermee komen ze tegemoet aan de veranderende wensen van koffieliefhebbers, die steeds specifieker kiezen voor bepaalde smaakprofielen. Koffie is persoonlijk," benadrukt Leonie. De één houdt van de rijkere, intensere smaken van onze ristretto, terwijl de ander juist valt voor de subtielere nuances van onze lungo. Met ons assortiment bieden we voor elk moment de perfecte match." Dat blijkt ook uit de cijfers van de Testpanel-proeverij waarbij ruim 90 procent van de deelnemers aangaf ‘zeer tevreden’ te zijn over de koffie.Toch altijd spannend als je product waar je elke dag zo hard aan werkt, beoordeeld wordt door een onafhankelijk testpanel”, zegt Leonie. „Wat mij vooral trots maakt, is dat deze resultaten onze filosofie bevestigen: écht lekkere koffie en bewuste keuzes gaan samen", vult Jerom aan.

Bewuste keuze voor kwaliteit

Waar ik elke dag voor uit bed kom, is dat we iedere schakel van onze koffieketen bewust aandacht geven - van de boer die een eerlijke prijs ontvangt tot de consument die geniet van topkwaliteit", deelt Leonie. Als dan het overgrote merendeel aangeeft zeer tevreden te zijn met onze koffie, dan weet ik: dit is waarvoor we het doen." Jerom vult aan: In alles wat we doen, zoeken we naar de perfecte balans tussen sociale en ecologische impact. Zo is de keuze voor 100 procent biologische koffie voor ons een logische stap. Biologisch betekent bij ons véél meer dan alleen een keurmerk. Het betekent koffie die op een natuurlijke manier zijn volle potentieel bereikt, zonder kunstmest of pesticiden. Dat proef je."

De ultieme koffie-ervaring thuis

Met een assortiment dat zowel in smaaktests als bij consumenten hoog scoort, maakt De Koffiejongens premium koffie toegankelijk voor iedereen. Hun composteerbare cups en vers gebrande bonen worden gewoon door de brievenbus geleverd. Bovendien worden de bestellingen ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En als het even kan, bezorgen we je pakket met de fiets of te voet," voegt Leonie toe. Ook dat draagt bij aan onze missie om de hele keten te verduurzamen."
Welk doel is er nog te behalen? We willen de hele koffiesector meekrijgen om logische keuzes te maken, door zelf het goede voorbeeld te geven", aldus Jerom. “Daarnaast zijn we gestart met een experiment voor een eerste koffieplantage in Nederland. Zo willen we kennis opbouwen om de toekomst van koffie veilig te stellen.”

Koffie die de wereld beter (s)maakt

Koffie die de wereld beter (s)maakt

Probeer nu de composteerbare koffiecups of koffiebonen van De Koffiejongens en ontvang 5 euro korting op je eerste twee bestellingen. Gebruik de kortingscode 2X5NRC

Proef het zelf

De Koffiejongens

Bij De Koffiejongens draait alles om écht lekkere koffie, zonder gedoe voor jou of de planeet. Koffie die de wereld beter (s)maakt.

Ontdek het zelf