Geld doorgeven aan de volgende generatie
‘Is mijn zoon klaar om het familievermogen te beheren?’

Natuurfotograaf Alex, 28 jaar, voelt zich volledig overvallen als zijn moeder Hanna vertelt dat zij een stapje terug wilt doen en het familievermogen aan hem wil overdragen. Hij weet weliswaar al zijn hele leven dat dit moment komt, maar verwacht het niet zo snel. “Mijn wereld draait om het vastleggen van indrukwekkende natuurlandschappen en wilde dieren”, legt hij uit. “Daarin wil ik me verder ontwikkelen en mijn talent ooit aanwenden voor een goed doel, zoals mijn grote voorbeeld Ami Vitale.”
Hard werken & slimme investeringen
Het beheren van een portefeuille met bezittingen past niet in Alex’ toekomstbeeld. Sterker nog: hoewel hij is opgegroeid met financiële zekerheid, associeert hij vermogen met stress. Tijdens zijn jeugd heeft hij zijn ouders immers geregeld zien piekeren over hun financiële keuzes. De druk is extra groot omdat hij weet dat zijn familie hun vermogen met hard werken en slimme investeringen heeft opgebouwd, met de bescheiden meubelzaak van zijn overgrootouders als basis.
Graag het beheer overdragen
De gedachte dat hij al die verantwoordelijkheid op zich moet nemen, voelt loodzwaar voor Alex. Dat ziet zijn moeder ook. “Ik heb begrip voor de reactie van Alex maar ik wil graag rustiger aan gaan doen en een deel van de verantwoordelijkheid aan hem overdragen.” Hoewel zij al langer speelt met het idee om het familievermogen (deels) over te dragen, heeft zij tot dit moment nog geen concrete plannen gemaakt. Daarin is Hanna niet uniek: maar liefst een derde van de vermogende particulieren geeft aan nog geen plannen te hebben voor het overdragen van hun vermogen en het regelen van alles wat daarbij komt kijken.
Open kaart
Hanna en Alex gaan om tafel om de zaak te bespreken. Alex is eerlijk en vertelt haar over zijn twijfels en onzekerheid. “Ik voelde mij niet voldoende financieel onderlegd en ik was er gewoon niet klaar voor.” Hoewel Hanna zich enigszins schuldig voelt over de stress die haar beslissing veroorzaakt bij haar zoon, is zij vastbesloten haar plannen door te zetten. Nu verkeren zij en Alex’ vader nog in goede gezondheid en kunnen zij hun zoon ondersteunen bij het leren beheren van het familievermogen. Tegelijkertijd weet ze dat bijna de helft van alle mensen die een vermogen in beheer krijgen, twijfelen aan hun financiële kennis en vaardigheden. Daarom stelt zij Alex voor om deel te nemen aan een Next Gen-seminar van private bank InsingerGilissen, waar zij al geruime tijd klant is. Daar komt hij meer te weten over alle aspecten van vermogend zijn, kan hij advies krijgen van experts en kennismaken met anderen die in dezelfde situatie zitten.
Op weg helpen
“Alex is voor zijn gevoel vrij plotseling in de rol van beheerder van een aanzienlijk fortuin geduwd”, vertelt Martine, een van de adviseurs die het seminar bij InsingerGilissen leiden. “Het is duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor hem heel ongemakkelijk voelt.” Gelukkig helpt het seminar Alex op weg. Hij krijgt een veel duidelijker beeld van de stappen die hij moet zetten om het familievermogen met vertrouwen te gaan beheren. Drie punten komen daarbij naar voren. Eerst moet Alex zijn zelfvertrouwen in geldzaken vergroten. Vervolgens kan hij ook zijn kennis over markten en financiële oplossingen verbreden. Tot slot gaat Hanna met Alex om tafel om haar plannen voor het familievermogen te bespreken. Zij en de vader van Alex moeten er immers ook de rest van hun leven inkomen uit blijven ontvangen.
Verschillende opties
Inmiddels is de overdracht van het vermogen in gang gezet. De specialisten voor financiële planning en vermogensbeheer van InsingerGilissen geven Hanna verschillende opties voor het doorgeven van vermogen, zodat zij kan beslissen wanneer en hoe ze dit kan doen. Daarna kan haar vermogen zo gestructureerd worden dat dit binnen het samen opgestelde plan past. Zo krijgen Hanna en Alex een duidelijk pad om te volgen en kunnen ze samen verder.
Opgelucht
Hanna en Alex zijn allebei opgelucht. “Het is fijn om te zien dat de loden last van Alex’ schouders is afgevallen”, zegt Hanna. “Hij ziet nu ook de mogelijkheden die het familievermogen hem biedt. Nu en in de toekomst met zijn kinderen. Zijn vader en ik kunnen het beheer met een gerust hart aan hem overdragen.”
Nieuw zelfvertrouwen
“Ik heb meer rust gekregen. De gesprekken met elkaar en met onze relatiemanager zorgen ervoor dat ik meer vertrouwen heb gekregen. Ik denk nu zelfs in kansen, in plaats van beren op de weg”, zegt Alex voldaan. Zo is hij begonnen met het opzetten van een non-profitorganisatie om jonge fotografen die klimaatverandering in beeld brengen te ondersteunen. “Het is fijn dat ik iets goeds kan doen met de de nalatenschap van mijn grootouders en overgrootouders. Daar ben ik trots op. En zij denk ik ook.”
InsingerGilissen & vermogensoverdracht
Je vermogen biedt de vrijheid om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt, je passies te volgen en de toekomst van je dierbaren te waarborgen. Tegelijk brengt het verantwoordelijkheid en complexe vraagstukken met zich mee. De professionals van InsingerGilissen staan discreet en deskundig aan je zijde, vereenvoudigen complexiteit, bieden heldere inzichten en begeleiden je zorgvuldig bij zowel de planning als de praktische uitvoering van alles wat daarbij komt kijken.
Waar moet ik beginnen?
Tachtig procent van de vermogende particulieren zegt dat rijkdom een mix van kansen en verantwoordelijkheid in hun leven brengt (bron: The Rise of Generational Wealth). Hoe je je ook voelt en waar je op dit moment ook bent, InsingerGilissen is er om je te helpen de juiste en passende weg te vinden. We begeleiden cliënten en de generaties na hen bij het nemen van (belangrijke) financiële beslissingen in iedere fase in hun leven.