• Advertentie •

‘We moeten kijken naar de uitstoot in de gehele productieketen’

Hoe duurzaam is duurzaamheid nu echt?

Apr. 7, 2021 • Leestijd 3 minuten
Elektrische auto’s worden steeds populairder, de verkoopcijfers groeien enorm in Nederland. Met de aankoop van een elektrische wagen of plug-in hybride draagt de consument een waardevol steentje bij aan het terugdringen van emissies. Maar wat zegt deze ontwikkeling over de duurzaamheid van de auto-industrie?

Het antwoord op deze vraag en de realiteit zijn complex. Want: wat is de milieuschade die wordt veroorzaakt door de winning van mineralen die nodig zijn voor de productie van accu’s? En wat zijn de emissies bij de productie van een elektrische auto? Het is hoog tijd voor meer transparantie over duurzaamheid in de gehele keten.  

Verandering
Helaas weten consumenten nog steeds niet precies hoeveel CO2 wordt uitgestoten in de productieketen van een elektrische auto. Zoals zoveel branches is de auto-industrie niet honderd procent transparant. En dat maakt het lastig om alles in kaart te brengen. Laat staan dat prestaties van verschillende producenten goed met elkaar te vergelijken zijn. Daar moet verandering in komen.  

Uitstoot in de gehele productieketen
Dat vinden ze ook bij het nieuwe elektrische automerk Polestar. Fredrika Klarén, hoofd duurzaamheid bij de Zweedse producent, zegt: “Als fabrikant van elektrische auto's hoeven we ons geen zorgen te maken over de emissies van verbrandingsmotoren. Maar daar houdt het niet op. We moeten kijken naar de uitstoot in de gehele productieketen, inclusief toeleveranciers. En niet alleen wij; dat zouden alle autoproducenten moeten doen. Bedrijven moeten eerlijk zijn over hun producten én hun herkomst, zodat consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken.”  

'Bedrijven moeten eerlijk zijn over hun producten én hun herkomst, zodat consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken'

Gestandaardiseerde methodologie
De vraag blijft: hoe dan? Om te beginnen zou de CO2-voetafdruk van een specifieke auto openbaar moeten worden gemaakt volgens een gestandaardiseerde methodologie. Alleen op die manier kan een consument de impact van een auto op het milieu begrijpen en vergelijken.  

Herkomst van kobalt
Daarnaast moet de herkomst van een essentiële grondstof voor elektrische auto’s zoals kobalt duidelijk zijn. Dit mineraal is zo gewild vanwege de snelle opkomst van elektrisch rijden dat er misstanden zijn ontstaan in de mijnbouw. Met de juiste traceermethodes kan het echter zeer precies worden getraceerd en verantwoord; van mijnbouw en verwerking tot aan het transport. Dit stelt de fabrikanten en consumenten vervolgens in staat om te zien of het kobalt afkomstig is van de juiste mijnen en recyclingbedrijven.  

Duurzaamheidslabels
Fredrika Klarén: “Juist daarom nemen wij nu het initiatief voor meer transparantie in de auto-industrie. Niet alleen voor onszelf, maar voor de gehele industrie. Wij zijn daarom begonnen met duurzaamheidslabels: elk product krijgt van ons een label dat duidelijkheid schept over de uitstoot van CO2 van wieg tot graf. Bovendien laat het alle getraceerde materialen zien met het percentage gerecyclede en hernieuwbare materialen dat moet worden gevolgd.”   

Complete levenscyclus 
“We roepen iedereen op ons voorbeeld te volgen”, vervolgt Klarén. “Want alleen door werkelijk alles traceerbaar en transparant te maken, kunnen we in de toekomst voorkomen dat we mensenrechten schenden of milieuschade veroorzaken door mijnbouw. Bovendien kunnen we de impact van een product over de complete levenscyclus inzichtelijk maken. Oók over de uiteindelijke recycling dus.”   

Bomen 
Er speelt nog iets anders. Veel CO2-uitstoot wordt momenteel gecompenseerd met het planten van bomen. De vraag is of dit op de lange termijn houdbaar is, want er is veel land voor nodig. Bovendien zijn er twijfels over de koolstofopslagcapaciteit van bossen en bodems op de langere termijn. Bovendien er kan geen garantie worden gegeven dat een bos niet zal worden gekapt, verwoest door een bosbrand of zal worden aangetast door klimaatverandering.   

Klimaatneutraal 
De inspanningen van de industrie zouden moeten zijn gericht op het daadwerkelijk terugdringen van de uitstoot in de toeleveringsketen en bij de productie. Voor de auto-industrie geldt: bouw een auto die vanaf het begin klimaatneutraal is en laad hem op met groene stroom. Pas dan is er sprake van een product zonder negatieve impact op onze planeet. Klarén is ook daar duidelijk over: “Bedrijven moeten hun eigen werk doen en emissies elimineren gedurende het hele proces, in plaats van het probleem ergens anders naartoe te schuiven.”

Polestar 0: op naar een klimaatneutrale toekomst  
Het is tijd om een ​​positieve verandering in de wereld aan te brengen. Polestar is vastbesloten om de samenleving te verbeteren door de overgang naar een volledig elektrische, klimaatneutrale toekomst te versnellen.  

Daarom neemt de organisatie concrete maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te brengen. Met een focus op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en oplossingen voor een circulaire economie.  

Hun inspanningen beperken zich niet tot hun eigen productie. Het bedrijf stimuleert de hele auto-industrie om transparant te zijn op het gebied van rapportage over de CO2-voetafdruk, ethiek van de toeleveringsketen en traceerbaarheid van materialen. En ze doen ons best om op een ethische en verantwoordelijke manier zaken te doen.

Meer info over de duurzaamheidsstrategie van Polestar: www.polestar.com/nl/sustainability

Meer van Polestar

alt
De bekende weg als referentiekader voor autokopers
alt
Tegen alle regels in
alt
De kracht van keuzes
alt
Hoe rijplezier de weg vrijmaakt voor duurzaamheid
alt
Hoe duurzaam materiaalgebruik ons een toekomst biedt
Polestar

Polestar gelooft in een elektrische toekomst, waarbij duurzaamheid en prestaties in perfecte balans staan en design het onderscheid maakt. 

 

Ontdek de weg vooruit