Salvador, Brazilië. Vlakbij de boulevard hangt een dertienjarig meisje rond. Een oudere man, die haar zojuist betaalde in ruil voor seks, heeft haar hier afgezet. Ze begint te huilen: “Ik dacht dat ik mijn ouders zo kon helpen”. Laura (18) speelt de rol van dit meisje tijdens een toneelstuk op een school in Mata de São Jõao, vlakbij Salvador. Maar haar tranen zijn niet gespeeld. Het verhaal is uit haar eigen leven gegrepen.
Elk jaar worden in Brazilië honderdduizenden kinderen gedwongen tot seks in ruil voor geld. Vooral minderjarige meisjes worden slachtoffer van seksuele uitbuiting. Ze zijn vaak bang en kunnen nergens terecht. Het risico op lichamelijke gevolgen, zoals hiv/aids, ongewenste zwangerschappen en fysiek geweld, is groot.
Toneelvoorstellingen
Laura (18) is een jongerenactivist in Mata de São Jõao. Tijdens trainingen van Plan International heeft ze geleerd zich uit te spreken tegen seksuele uitbuiting. Met toneelvoorstellingen op scholen, gebaseerd op eigen ervaringen, wijst Laura leeftijdsgenoten op de gevaren van seksuele uitbuiting en hun recht om over hun eigen lichaam te beslissen.
“Veel meisjes die gedwongen worden om geld te verdienen met seks denken dat wat hen overkomt hun eigen schuld is. Tijdens onze voorstellingen laten we zien dat het anders zit”, vertelt Laura. Met de toneelstukken wil Laura haar leeftijdsgenoten niet alleen waarschuwen, maar ook laten zien dat er een uitweg is. Zo moedigt ze de jongeren in het publiek aan om naar de politie te stappen wanneer hen iets is aangedaan.
Meer onderwijs en voorlichting
Flavio Debique, expert kindbescherming bij Plan International: “Vooral meisjes, in bijvoorbeeld arme gezinnen, lopen het risico om gedwongen te worden tot seks in ruil voor geld. Dit heeft niet alleen lichamelijke, maar ook langdurige mentale gevolgen voor een kind.”
Plan International werkt nauw samen met kinderen en jongeren, hun ouders en omgeving en met overheden en bedrijven om seksuele uitbuiting tegen te gaan. Zo zorgt Plan International voor meer onderwijs en voorlichting over het thema en wordt het gesprek aangegaan over het voorkomen van seksuele uitbuiting. Ook lobbyt Plan International bij overheden om de bestrijding van seksuele uitbuiting op de agenda te houden en om beleid aan te scherpen.
Lees hier verder over hoe Plan International seksuele uitbuiting bestrijdt.