Stabureaus, gratis stappentellers, rijkgevulde fruitschalen, vers eten in de kantine, gratis yogalessen na het werk, samen hardlopen met collega’s en een mindfulnessapp om op tijd even af te schakelen. Het is slechts een greep uit de middelen die werkgevers in de strijd werpen om hun medewerkers gezond te houden.
Welzijn van medewerkers is een belangrijk onderwerp als het gaat om goed werkgeverschap. De werkende beroepsbevolking krimpt en vergrijst en het aantal chronisch zieken in Nederland, denk aan mensen met stress, diabetes en rugpijn, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom loont het om nú te investeren in de gezondheid van medewerkers zodat ze fit, blij en gemotiveerd blijven.
Werkstress en burn-out
En dus maken bedrijven massaal geld en tijd vrij voor welzijnsprogramma’s. Daarbij hebben ze steeds meer aandacht voor het mentale welzijn van hun medewerkers. Werkstress en burn-out zijn tenslotte twee van de grootste ziekmakers op het werk en dus doen organisaties er alles aan om de balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning, zo gezond mogelijk te houden. Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de kans om hybride te werken: waar en wanneer ze willen, met de nadruk op resultaat in plaats van gewerkte uren. Verder bieden ze hun medewerkers een breed scala aan cursussen en tools aan die variëren van een gratis gezondheidscheck of een wearable die medewerkers eraan herinnert dat ze even moeten bewegen, tot en met een cursus ‘hoe richt ik mijn werkplek in’ en een meditatieapp die helpt te ontspannen.
Geestelijk welzijn
Daarnaast bieden bedrijven vaak de mogelijkheid om gratis en anoniem gebruik te maken van hulp bij geestelijk welzijn. Heb je het moeilijk? Dan hoef je daar niet mee te blijven rondlopen. Zo kwamen tijdens de lockdownperiodes veel medewerkers in het nauw doordat ze thuis moesten werken terwijl ze hun gezin om zich heen hadden. Sommige bedrijven speelden daar op in door deze worstelende ouders online sessies aan te bieden, zodat ze met elkaar en onder begeleiding van een psycholoog dit probleem konden bespreken. Het laat zien dat werkgevers bereid zijn om mee te bewegen met de noden van hun medewerkers en dat ze hun problemen serieuzer nemen dan ooit. Ook laat het zien dat veel werkgevers bereid zijn nú te investeren zodat erger kan worden voorkomen. En daar heeft iedereen baat bij.