Van themaweken en meedenken over de inrichting van het kantoor tot wiskundeles geven: De Nederlandsche Bank (DNB) ontwikkelt samen met medewerkers innovatieve manieren om de ruim tweeduizend collega's te blijven inspireren.
“Sinds het begin van de coronapandemie hebben we bij DNB heel veel nieuwe medewerkers aangenomen”, vertelt Folkert Hersman, hr-adviseur. “Voor deze collega's is elkaar zien, leren kennen en waarderen een grotere opgave geworden. Zeker nu DNB, net zoals veel andere bedrijven, het hybride werken heeft omarmd en we elkaar daardoor minder op kantoor ontmoeten. Maar ook de mensen die hier al langer werken wisten nu vaak niet met wie ze in de lift, bij de koffie of het restaurant zaten. Terwijl iedereen weet: van je collega’s moet je het hebben! Daarom hebben we twee weken lang onder de noemer ‘van je collega’s moet je het hebben’ allerlei activiteiten georganiseerd rondom collegialiteit en diversiteit: met een ‘blinddate’ lunchen, eyeopeners opdoen bij een inhoudelijke lunchlezing, samen suppen, een workshop volgen of bijpraten op een borrel.”
Manal Boutahri, toezichthouder, werkte als commissielid van het jongerennetwerk van DNB (JongDNB) mee aan dit experiment: “Collegialiteit is een groot goed, dat moeten we koesteren. Ik vond het daarom heel leuk en motiverend om naast mijn werk als toezichthouder bij te dragen aan dit soort initiatieven, die door collega’s uit verschillende bedrijfsonderdelen waren georganiseerd en op kruisbestuiving waren gericht.” Folkert: “Het was goed om met elkaar te praten over werk, werkinhoud en werk-privé balans. Maar voor sommige collega’s was het echte hoogtepunt een middag laser gamen in een bijna helemaal verduisterd deel van het pand.”
Circulaire renovatie
Over innovatie gesproken: het hoofdkantoor van DNB aan het Frederiksplein wordt momenteel circulair gerenoveerd. Dat zal ook bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers. “We willen hiermee met name de jongere generatie aanspreken”, legt Eva Hermans, programmamanager, uit. “Zij zijn ook degenen die het langst zullen werken aan het Frederiksplein. Daarom mag de stem van deze jonge, toekomstige generatie werknemers nog beter vertegenwoordigd worden bij besluitvorming. Zo denken we aan het instellen van een ‘Raad van de Toekomst’, die we betrekken bij de keuzes in onze toekomstige huisvesting. Voorop staat dat het kantoor van DNB een ontmoetingsplaats is, waar iedereen zich welkom voelt.”
Toezichthouder en wiskundedocent
DNB vindt het ook op dit vlak belangrijk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Medewerkers zetten zich graag hiervoor in en komen zelf geregeld met vernieuwende ideeën, zoals het project dat manager Lucie Pennings initieerde. “Een vriendin werkt bij een koepel van Amsterdamse middelbare scholen. Met haar sprak ik over het enorme lerarentekort, vooral voor wiskunde. Zij vroeg of enkele DNB’ers misschien een paar uur les zouden willen geven naast hun werk. We hebben dit idee intern opgepakt en er bleken bijna negentig collega’s geïnteresseerd te zijn!”
“Momenteel plannen we kennismakingen tussen veertig DNB’ers en scholen. We bekijken stap voor stap wat voor de scholen en onze collega’s werkt, van een eenmalig gastcollege tot een duobaan. Zo'n initiatief maakt mij echt trots op mijn werkgever en mijn collega’s.”