Behoudend en misschien zelfs een beetje stoffig: dat is vaak het imago van een technische groothandel. Wie Top Employer Technische Unie kent, weet beter. De buitenwereld binnenhalen, leren, adapteren én innoveren zit in het dna van het bedrijf. “Wij zijn Mogelijkmakers.”
“Technische Unie is van oudsher een familiebedrijf. Continuïteit is heel belangrijk voor ons. Om blijvend te zijn, moet je het vermogen hebben om te veranderen, te leren en te adapteren”, vertelt Marie-José Koole, directeur hr en interne communicatie. “Daarom is onze bedrijfscultuur gericht op het hebben van een open mind en het denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Wij zijn ‘Mogelijkmakers’, voor onszelf en onze klanten.”
Duurzaamheid
De blik van Technische Unie is stevig op de buitenwereld gericht. Impactvolle ontwikkelingen worden naar binnen gehaald, ‘geadapteerd’ en vertaald naar de organisatie en naar klanten. “Duurzaam ondernemen is er één”, zegt Koole. “Dat past natuurlijk ook bij een technischgeoriënteerd bedrijf als het onze. Met onze producten en diensten voor klanten dragen we letterlijk bij aan een beter milieu: denk aan warmtepompen, zonnepanelen en andere oplossingen om van het gas af te gaan. Het draait om het reduceren van de CO2-uitstoot, zowel in de oplossingen voor onze klanten als bij het zelf realiseren van een duurzame bedrijfsvoering. Als Mogelijkmakers brengen we dat graag een stapje verder.”
Zo ontstond van binnenuit het idee om een inspiratiecentrum op te richten, waar klanten, medewerkers en leveranciers samen alle mogelijkheden op het gebied van duurzame oplossingen kunnen uitproberen en verkennen. Het eerste in Zwolle bleek een groot succes. Vestigingen in Utrecht en Eindhoven volgden snel. “De inspiratiecentra helpen ons om een gesprekspartner te zijn en stellen ons allemaal in staat te leren, van ontwikkelingen buiten en van elkaar.”
It-transformatie
Digitalisering is een tweede impactvolle ontwikkeling. Koole: “Data helpen ons om betere beslissingen te nemen, op basis van feiten. Tegelijkertijd is digitalisering van belang voor de verbinding, om elkaar sneller en beter te vinden.” Binnen Technische Unie zorgde de beslissing om het oude ERP-systeem te vervangen door een nieuw platform voor grote verandering. De vakkennis kwam van buiten, maar de implementatie werd voor het grootste deel door medewerkers opgepakt. “Dat bracht een momentum met zich mee dat uiteindelijk oversloeg op het gehele bedrijf. Van een it-transformatie werd het een business-transformatie, waarbij iedereen betrokken was en die veel energie bracht.”
Andere stemmen
Ook diversiteit en inclusie zijn belangrijk voor Technische Unie. “Globalisering heeft de wereld kleiner gemaakt. Maar dan moet je wel open staan voor mensen die anders denken dan jij en ruimte geven aan andere invalshoeken”, zegt Koole. Het bedrijf gebruikt onder meer de LEAN-methode om hieraan bij te dragen. “Tijdens de dagstart op kantoor en in de distributiecentra praten we elkaar bij, delen we kennis en zoeken we naar verbeteringen. Juist daarbij helpt anders denken ons verder. Dagelijks een vast moment waarop alle collega’s hun stem kunnen laten horen is heel waardevol.”
In het dna
Leren, verbinden, buiten binnenhalen en adapteren heeft een goede voedingsbodem gevonden bij Technische Unie. Dat was ook het doel, zegt Koole. “De wereld ontwikkelt zich continu, het stof daalt nooit neer. Daarom moet leren en veranderen echt in je dna gaan zitten. Dan wordt het een vliegwiel voor blijvend succes.”